Tips for first year of grammar school

By Pauline♥ - 15:26:00

Ahoj krásky♥


Článek měl vyjít už včera, ale úplně jsem si ho zapomněla připravit. Měli jsme domluvené grilování s rodinou, tak jsme z domu odcházeli brzy. 

Pro dnešek jsem si připravila článek, který asi nebude úplně užitečný pro všechny z vás. Já jen doufám, že ho nepřestanete číst jen proto, že je o škole. Ti z vás, kteří jdou letos do prváku na gympl by ho mohli ocenit, v článku se dočtete několika rad, jak první ročník zvládnout :) Pojďme na to :)



1) V každém případě si pořiďte diář. 


Ze začátku jsem si také (mylně) myslela, že se bez něj obejdu. Opak je pravdou. Nikdy se nespoléhejte na svou paměť. Každý z profesorů vám zadá nějaký úkol, práci, nebo cokoliv jiného. A na vše si určitě nevzpomenete. Já osobně si do něj zapisuji i ty nejméně důležité věci, které musím udělat. Nic mi to neudělá, a zárověň na nic nezapomenu :)




2) Sešity i diář mějte přehledné.



Pořídit si diář a zapisovat si do něj je hlavním bodem. Ale pokud si do něj vše zapíšete a nevyznáte se v tom, nepomůže vám to. Já osobně si kupuji barevné lepící lístečky, a každá barva má svou událost (př.- růžová- úkoly, žlutá- lékař). Lístečky si lepím na konce stránek, aby koukaly ven. Když už mám událost splněnou, lísteček vyndám, pokud ji nesplním, nechám ho tam nalepený, abych věděla, ze kterých dnů mám resty.





A to samé platí v sešitech. Profesoři mají tendence diktovat každou myšlenku. Ne všechny jsou ale důležité. Proto je výhodné pořídit si barevné fixy, pastelky, gelovky, nebo zvýrazňovače, a ty důležité pasáže si podtrhnout. Dá se tím předejít nechuti ze čtení zápisků, protože když si přečtete 2 strany a zjistíte, že jste ztratily půl hodiny kvůli dvěma důležitým větám, přejde vás motivace. Barevně si můžete psát i poznámky, nebo pomůcky, lépe se potom pamatují :)









3) Pište si zápisky




Ačkoliv vám to nemusí přijít důležité, pište si zápisky. Někteří lidé si nosí do školy jen notebook, nebo tablet a zápisy si píšou na něm. Z vlastní zkušenosti vím, že to poté každého svádí k dělání čehokoliv jiného, než k psaní zápisků. Navíc když si zápis píšete vlastní rukou, lépe si to pamatujete. Jak jsem již zmínila v předchozím bodu, odlišujte si vše barevně. Opravdu to pomáhá. A věřte mi, že s pokud si psát zápisky nebudete, a pravidelně vám je pak bude někdo posílat, i tomu člověku jednou dojde trpělivost. 


4) Snažte se zameškat co nejméně









Delší dobu už mám zdravotní potíže, proto jsem ve škole zameškala značnou část hodin. Nic podobného bych vám nepřála, protože na to málokdo bere ohled. Navíc, když zameškáte víc, než 25% ze všech hodin, nemusejí vás klasifikovat (je možné, že vaše škola to má jinak). Také je lepší výklad v hodině slyšet, je větší pravděpodobnost vybavení si látky.










5) Rozvrhněte si den a choďte spát co nejdříve




Dennímu učení se rozhodně nevyhnete. Pokud se nebudete učit na test, určitě budete muset splnit aspoň několik úkolů. Sama jsem si hrozně moc rozházela spaní, takže se z toho začarovaného kruhu jen tak nedostanu. Hodiny ve škole jsou vyčerpávající, a chápu, že nikdo nechce dělat úkoly hned jak přijde domů. Dejte si hodinu, maximálně 2 pauzu, a vrhněte se na to. Budete moct jít dřív spát, a tělo vám za to poděkuje. Pokud se jako já budete s úkoly trápit ještě v 1 ráno, a vstávat budete v 5, nevydržíte to dlouho. To vím z vlastní zkušenosti. 






6) Noste si svačinu, nebo drobné




















K svačině si můžete zabalit cokoliv, co máte rádi. Jediné, co bych nedoporučovala jsou jídla příliš aromatická, nebo taková s nutností ohřátí. Věřte mi, že i malý kousek jídla vám může pomoci nabrat energii, a hlavně: Nezničíte si žaludek. Pokud člověk nesnídá (což já považuji za největší chybu), a pak 8 hodin nejí,není to zrovna dobré. Pokud se vám svačiny dělat nechtějí, noste si alespoň drobné, většina středních škol má automaty, nebo kantýnu :)














A pokud svačinu mít budete, a náhodou budete mít chuť na kávu, také se vám drobné budou hodit :) Myslím, že kdybychom si ve škole vedli deníček o koupených kávách, byla bych určitě na prvním místě :D





7) Nebojte se na cokoliv zeptat

Je mi jasné, že spoustě z vás to může dělat veliký problém. Ale pokud to uděláte, dodá vám to kuráž. A určitě vás nikdo nesní, když ho požádáte o pomoc :) A určitě je lepší se zeptat, než být poté bezradný :)


8) Stanovte si cíl





Tímto bodem bych tento článek uzavřela. V jednom z minulých článků jsem psala, že lidé, kteří jsou kolem vás (i v novém prostředí) s vámi nebudou celý život. Nedávejte tedy na jejich rozhodnutí, a za žádnou cenu nedělejte něco, co nechcete jen aby byli spokojení. Sami byste se poté trápili. Buď vaše rozhodnutí přijmou, nebo to nejsou správní přátelé. Pokud víte, že chcete být lékařem a vaši kamarádi si vyberou předměty potřebné pro budoucí právnické zaměstnání, nechoďte s nimi jen proto, že jste si každý vybrali něco jiného. Uvidíte se tak, jako tak :) 


Zdroj obrázků: Pinterest, Tumblr, We♥It, Polyvore

Doufám, že to alespoň někomu pomůže :) Líbí se vám tento typ článku? Co si o jednotlivých bodech myslíte?

Vaše Pauline♥

  • Share:

You Might Also Like

23 comments

  1. Já jsem šíleně poctivý student v docházce :D. Na VŠ mám docházku 100% a dřív na SŠ nebo ZŠ, když jsem měla chybět, že jsem byla nemocná nebo potřebovala k lékaři, byla jsem z toho vždycky nervózní, že zameškám :D. Jinak diář každý rok mám, dostanu ho od někoho jako dárek nebo teď mám diář od YR, co jsem dostala k nákupu. No povím Ti to narovinu :D Spíš všechno nosím v hlavě a v diáři mám tak 2 věty :D. Pamatuju si i všechny svátky, narozeniny, takže ten diář vůbec nepoužívám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máš na jednu stranu docela štěstí :D Takovou skvělou paměť má opravdu málokdo :D Napsala jsem to proto,že když si vzpomenu na lidi kolem mě, nikdo se bez diáře neobejde :D A také jsou to orientační tipy, z pohledu mě a mých přátel, každému samozřejmě může sedět něco jiného :) Ale za tvou paměť palec nahoru :D :)

      Vymazat
  2. Skvělý tipy, je super, že jsi to všechno takhle sepsala dohromady :) Ze svý zkušenosti vím, že máš ve všem pravdu a nebála bych se jednotlivé rady aplikovat i na vysokou :) Hodně štěstí se studiem (a nejen s ním)! :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Napsala jsem to hlavně proto, že mi to nikdo před nástupem do školy neřekl a já pak jen koukala :) Je lepší na to být připravený :) Děkuji ♥

      Vymazat
  3. Moc hezky sepsané, rady určitě ne jen pro prváky, i když každý středoškolák tohle sám zná. Bez diáře já nedám ani ránu, vše píši, vše musí být přehledné, nebojím se zeptat ani říct svůj názor a učitelé mě docela berou, nemám s nimi problém. Jediné co tedy dělá problém mně, je ten spánek :D Ale to se snad dopiluje. Chystám podobný článek, se pak když tak také mrkni :) Jinak vážně moc hezký článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak spánek dělá problém i mně :D Proto jsem to sem napsala, aby si ostatní dávali pozor. Já už jsem se dostala do začarovanýho kruhu, a nemám kudy z něj vyjít. Už se asi nikdy nevyspím pořádně, protože od začátku to dělám špatně :D Super, určitě kouknu :) Moc děkuji :)

      Vymazat
  4. Ja idem do druhého ročníka a musím povedať, že prvý som zvládla úplne bez diára, no každý sme iný. Občas som si niečo napísala na papier, ale inak som si úlohy vždy pamätala - som pomerne zodpovedný človek a povinnosti v mojej hlave majú vždy prvé miesto. Aj keby som chcela na niečo dôležité zabudnúť, nedokážem to. :D Ale inak súhlasím s úplne všetkým, hlavne s tým nevynechávaním vyučovania. Pravda pravdúca. :)
    SweetSunshine

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak, jak to říkáš :) Toto jsou tipy, které nějakým způsobem pomáhají mně, nebo je dělám špatně a chtěla bych, aby ostatní nedopadli stejně :) Já si myslím, že zodpovědná jsem taky, ale do jisté míry koukám i na to, abych nezničila sebe :D Děkuji :)

      Vymazat
  5. Super rady :) já mám s diářem ten problém, že si to tam sice napíšu, ale doma se do něj stejně nepodívám :D jinak strašně ráda bych se začínala učit hned jak přijdu domů, ale úplně nevěřím, že by mi to někdy vyšlo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) Tak to se mi ještě nestalo :D Ne, to nikdo nedoporučuje, ani já :D Vždyť jsme jen lidi, potřebujeme pár hodin pauzu :) A v tom odstavci to je napsané :)

      Vymazat
  6. Ahoj :) pekný článok..áno takéto články ma bavia :) skvelé rady, určite nejakú z nich využijem :)
    Fashion Lovers

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj :) Moc děkuji :) Jsem ráda, že tě článek bavil :)

      Vymazat
  7. Super tipy, napsala jsem si je, abych se jimi řídila :) Já chodím už čtvrtým rokem na na nižší gympl, takže jsem celkem v pohodě :D :)
    Denisse Beauty

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, tak to mám radost :) No ono se říká, že ten, kdo nastoupí na nižší gympl si na to lépe zvykne :) Tak hodně štěstí :)

      Vymazat
  8. Sú to skvelé tipy, ja idem teraz už do druhého ročníku a čudujem sa, ako hrozne rýchlo ten prvý ubehol. Po tomto článku si určite musím zaobstarať nejaký ten diár :) ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě už čeká 3. ročník, a také tomu nevěřím. Také se vždycky divím, že to tak rychle ubíhá :) Ségra si doma vždycky stěžuje, že už chce prázdniny, a já si vždycky přeji trošku času navíc :D Je možné, že ti diář vyhovovat nebude, já bez něj nedám ani ránu :) Děkuji za pěkný komentář ♥

      Vymazat
  9. Fajn tipy, s některými jsem neměla problém (např s docházkou) a s některými ano! :D u některých předmětu prostě nevydržela psát si zápisky, ať jsem chtěla sebevíc! :D
    www.lifestylebirdie.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Já to tak dříve také měla, ale pak jsem na to doplatila, takže i když k tomu mám sebevětší nechuť, tak to dělám :D

      Vymazat
  10. Když to čtu, úplně se mi zastesklo po škole. :D Rozhodně jsou to užitečné rady. :)
    KattyLife

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že už na začátku srpna jsem se těšila zpátky :D Sice jsem se divila sama sobě, jak se můžu těšit na stres a málo spánku, ale jo, těším se :D Děkuji, doufám, že je využije co nejvíce lidí a pomohou jim :)

      Vymazat
  11. Ja idem práve do druháku, ale moje najväčšie problémy boli hlavne tie so spánkom. Takmer každý deň mám súbor alebo zušku alebo matiku, takže domov dojdem o 18:00-19:00, začínala som sa učiť okolo pol deviatej. Keď sme mali záverečné práce a testy tak som po doučení okolo 23:00 sadala k počítaču a písala prácu z INF tak do jednej rána. To bol asi najvyčerpávajúcejší týždeň-dva v živote :D. Diárik som mala ale používala minimálne, ale každý rok si zo zvyku jeden kúpim, keby dačo :D. Prvý ročík pre mňa nebol čo sa týka učenia až tak ťažký, uvidíme čo to bude v druháku :D. Pekný článok a nápomocný :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také mám problémy se spánkem, proto jsem to do tipů napsala, aby si na to ostatní alespoň zkusili dát pozor. Je to potom hrozně vyčerpávající, jak fyzicky, tak psychicky. Já jsem se dostala do kruhu, ze kterého nemůžu vylézt, a také chodím spát kolem jedné hodiny. Nejhorší na tom je, že kvůli dopravě vstávám v 5. Já bez diáře nedám ani ránu :D Pro mě byl první ročník nejtěžší, protože jsem nebyla zvyklá se učit, dřív mi to šlo samo. Teď už to potřeba byla, a asi jsem to neuměla správně. Pokud ti prvák nepřišel těžký, druhák bude jednodušší :) Přeji ti hodně štěstí v dalším roce. A moc děkuji :)

      Vymazat